Városi Hírmondó

Városi Hírmondó

Tarjányi: egy iskolapadban a terroristákkal

2016. július 23. - Városi Hírmondó

images-crop.jpg

Az Iszlám Állam fenyegetése Franciaország és Európa után már a távolinak tűnő Brazíliát, a két hét múlva kezdődő olimpia színhelyet is elérte. Péntek este Münchenre csapott le egy őrült, akiről még nem tudni, mennyi köze van az IÁ-hoz. Ezek után adódik a kérdés, mennyire vagyunk mi, itt a Kárpát-medencében biztonságban. Kérdéseinket Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőnek tettük fel.

Az embernek mostanság sokszor eszébe jut a híres film: a Maraton életre-halára emlékezetes jelenete, amikor az egykor náci orvos - ez volt Laurence Olivier utolsó alakítása - azért kínozza a semmit sem tudó fiút, akit Dustin Hoffman alakított, hogy megtudja tőle, biztonságosan eltud-e jutni a bankjába az ott lévő, még a világégés alatt összerabolt vagyonáért. Szóval ő kérdi megszállottan azt, amit most én is: „Biztonságos?”

Magyarországon sem vagyunk százszázalékos biztonságban, – hisz ilyen nincs – de nem nagy a kockázat. A terrortámadások nem hasraütés-szerűen történnek, minden pontosan ki van számolva, tudom mert - kis túlzással - a terroristák is ugyanazokat az iskolákat járták ki, mint például én.

Kifejtené ezt?

A terroristák egy-egy akciójuk megtervezésekor matematikai pontossággal alkalmazzák a „mennyit hoz, mennyit visz” elvét. Így nézve egy olyan ikonikus helyszín, mint amilyen Párizs, Büsszel, vagy Nizza volt, kommunikációs szempontból messze többet hoz a konyhára az elkövetőknek, mintha mondjuk egy magyar városban tették volna mindezt. Ennek oka az, hogy Irakban és Afganisztánban a terror-elhárítási, katonai műveletekben Magyarország csekély mértékben vett részt, adtunk  ugyan a Kurdoknak, akik az Iszlám állam ellen harcolnak négymillió darab lőszert, ami háborús helyzetben alig négy-öt napra elegendő muníció, ettől még nem lettünk komoly ellenfelek a szemükben.

Nem tudható, hogy a tegnapi, Münchenben, az Olympia bevásárlóközpontban elkövetett, eddig nyolc áldozatot követelő terrortámadás szorzószáma mennyivel lendítette az elkövetők tervszámát, még akkor is, ha valóban egy  magányos ámokfutó kattant be. A következő napokban azonban a terror szeme Lengyelországra szegeződhet.

Valóban hiszen  július 25-e és 31-e között Krakkóban lesz a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, ezért lengyelek veszélyeztetettségi szintje jelenleg sokkal magasabb, hiszen Lengyelország, nem csak deklaráltan  katolikus ország, de komoly haderővel vett rész a fent említett műveletekben, ezért a bosszú, a megtorlás szempontjából is célpont lehet. Krakkóban sikeres támadást végrehajtani sokkal erősebb üzenet, mint mondjuk Szombathelyen. Megfigyelhető, hogy az utóbbi két hónapban hetven százalékkal csökkent az Iszlám állam terrorszervezetének olajbevétele, ezért manapság, már minden támadást alaposan mérlegelnek. Újabban, ahogy ezt láthatjuk is, a magányos merénylők irányába indulnak.Érdemes az eredményekről is beszélni a téma kapcsán: a franciák saját elmondásuk szerint, az utóbbi időben közel tizenöt olyan volumenű merényletet akadályoztak meg, mint amilyen a Bataclanban volt.

Van tehát remény, csak komolyan kell venni a legcsekélyebb jelzéseket is, és ne feledjük, nagyon, nagyon sok pénzre van szükség ahhoz, hogy a terror visszaordítható legyen.

Mátrai Anna klaviatúrájából

A bejegyzés trackback címe:

https://varosihirmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr638909550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása